04 Сентября 2012

Найчастіше, люди просто не помічають таку цінну і корисну ягоду як черноплодка. І мало хто замислюється про те, що з цієї ягоди можна отримати дивовижне вино. Сезон дозрівання чорноплідної горобини – осінній місяць вересень, тому і виготовлення вина з черноплодки доводиться зазвичай на осінь. З черноплодки виходить чудовий напій, який дуже подобається «слабкою» половині людства. Втім, і багатьом чоловікам домашнє вино з черноплодки теж за смаком.

Корисні властивості ягоди

У черноплодки міститься кілька вітамінів і корисних мінералів. Також при вживанні цих ягід в організмі йде заповнення нестачі йоду. Причому і листя ягід володіють цілим набором корисних властивостей. Дуже цінними для здоров’я є сушені ягоди. Вченими доведено, що при їх вживанні організм отримує всі необхідні йому вітаміни.

З’явилася чорноплідна горобина в Північній Америці. У тих краях ця ягода займає великі території. І саме там вона стала культурним рослиною. Місцеві племена використовували черноплодки в господарських та медичних цілях. У нас вживати черноплодки почали тільки в середині минулого століття, після того як Міністерство охорони здоров’я нарешті видав свою резолюцію: «Так, ця ягода не є небезпечною для здоров’я радянських громадян!».

Виготовлення домашнього вина

Чорноплідна горобина відмінно підходить для виноробства, а одержуваний з черноплодки алкогольний напій має гарний рубіновий колір і привабливий смак. Приготувати таке вино не дуже складно. Для отримання соку з ягід допоможе звичайна соковижималка. Потім до соку додають цукор і воду. Ємність з сумішшю тримають в теплому місці, а горлечко накривають марлею. Після бродіння вино очищується від осаду.

На сьогоднішній день виділяють три способи виготовлення вина:

  • класичний – в ягідний сік додається дріжджова закваска і цукор
  • з вибражіванія мезги – має на увазі вижимки соку з ягід, яка ставиться в холодильник (далі після вичавлювання залишки заливають кип’яченою водою, додають закваску з дріжджами, цукровий пісок, ставлять суміш в тепле місце для бродіння, через пару днів суміш з’єднують з натуральним соком, додають цукор і ставлять знову бродити)
  • по кагорной технології – залишки горобини після вичавлювання, як правило, заливають водою, додають цукор, дріжджі і знову відправляють на бродіння

Вино, безумовно, не вийде без наявності основного компонента – ягід. Якщо в домашньому саду їх немає, доведеться ягоди купити. Черноплодки збирають восени, коли вона повністю дозріє.

Ягоди для створення вина використовуються свіжі або сушені. Свіжі ягоди відрізняються високою стійкістю, довго не псуються.

Для того щоб зберегти черноплодки саме в ягодах, її нанизують на дріт і зберігають в сухому місці в підвішеному стані. При такому зберіганні ягодам не страшні морози, і вони придатні до вживання протягом усієї зими.

лікування черноплодки

Помічено, що черноплодка – корисна рослина, яке знаходить застосування в медицині. З неї роблять різні сиропи, вітамінні напої. Особливе і унікальне властивість черноплодки – це зниження тиску, тому вино з такою ягоди навіть рекомендується людям з гіпертонічними захворюваннями. Правда, не можна його пити в великих кількостях тим, у кого тиск знижений. Вчені також з’ясували, що плоди чорноплідної горобини надають зміцнює дію на серце і в цілому на організм.

Для гіпертоніків давно вже придумані рецепти різних відварів з черноплодки.

Наприклад, відвар з сухих плодів створює загальнозміцнюючий ефект, а змішування столової ложки меду і п’ятдесяти грамів свіжого соку ягід допомагає при гіпертонії Гіпертонія – зверніть увагу на нервову систему. Щоденне вживання ста грамів плодів забезпечить профілактику атеросклерозу.

Як засіб від високого тиску береться саме сік чорноплідної горобини. Таким же властивістю володіє і легке домашнє вино з соку черноплодки, якщо його пити в помірних кількостях. Також з цієї свіжої горобинової ягоди можна приготувати полівітамінний чай і додати туди трохи вина. Вживання черноплодки разом з чорною смородиною допоможе при авітамінозах, астенії і недокрів’ї.

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code