Сьогодні, коли прилавки господарських магазинів дослівно ломляться від різної посуду, починаєш мимоволі думати, а який посуд краще для здоров’я, але не зовсім лише для гаманця?
Чавун на всі часи?
Моя бабуся всій посуді світу воліла чавунну сковорідку і чавунну каструльку без ручок (чавунець), запевняючи, що найапетитніші млинці і сама апетитна каша виходять лише в їх. Час довів, що вона була права. Чи відомо вам, наприклад, що гурмани-французи для приготування свого улюбленого фондю вживають не якийсь, а конкретно металевий горщик (його ще називають «какелон»)? І це не випадковість. По-перше, металевий посуд буде служити вам вірою і правдою якщо не безперервно, то дуже довго. По-друге, їжа в ній фактично не пригорає. Єдиний недолік кухонного начиння з чавуну (крім того, що вона важкувата, але це можна приймати і як гідність – реально використовувати замість гантелей, якщо треба зміцнити мускулатуру) – це його прихильність іржавіти від води. Втім, битися з цим вадою для звичайної господині простіше простого: треба просто ретельно витирати і висушувати посуд після того, як вимили її сповіщає Настрій за матеріалами сайту Mail.ru
Ах, що за диво ці горщики, в яких можна приготувати, все, що душі завгодно: від грибної юшки до м’яса з картоплею. Глиняний посуд споконвіку була знаменита на Русі, де її передавали з покоління в покоління як придане. І зараз приготована в ній їжа вважається «екологічно чистої»: всі корисні речовини залишаються в продуктах в процесі томління і відсутній шкідливий ефект від смаження. До недоліків можна віднести лише те, що з плином часу її все складніше відмити, тому що вона жваво вбирає жир.
Фаворити радянських часів: який посуд краще
Посуд зі сплаву алюмінію. Вона була найбільш доступною за вартістю і найулюбленішою у юних мам, тому що лише в ній молоко ніколи не пригорає. Але на цьому її плюси і закінчуються. А далі – безперервні мінуси: просто окислюється і виділяє шкідливі речовини, приготовлену їжу в ній берегти не можна, та й на вигляд неестетичний, так як з часів на ній проступають прикрі чорні цятки – сліди хімічних реакцій.
Посуд з нержавіючої сталі. У порівнянні з алюмінієвої посудом ця ще безпечніше: навіть при високій температурі не вступає в хімічну реакцію з продуктами. Мінусів мінімум: можливість алергії на нікель, що міститься в посуді (правда, за статистикою, відсоток таких людей надзвичайно малий) і неможливість випекти млинці сковорідці з нержавіючої сталі (всі однаково пригорять).
Емальований посуд. Найпоширеніша річ в їдальні наших мам. Красива на вид, завдяки великій кількості кольорів і орнаментів, і дешева в вартості. Але при всьому цьому готувати в ній треба «постійно помішуючи», по іншому все живо пригорить. Та й стукати ложкою об бортик дуже обережно – матеріал крихкий, починає кришитися.
Нове покоління обирає
Скляний посуд. Одна з найдорожчих на нинішній день. Але і найбезпечніших для здоров’я, особливо – для дитячого. Жароміцний скляний посуд підходить як для СВЧ-печей, так і для розігріву тісніше готової їжі на відкритому вогні (лише із застосуванням розсікача полум’я). Такий посуд міцна і легко миється.
До того ж їжа, приготована в ній, береже всі свої корисні властивості, нічого не вбираючи в процесі шкідливого від мат-ла виробництва. Єдиний її недолік в тому, що може просто растрескаться від нерівномірного прогрівання (або якщо потрапить на неї прохолодна вода, коли вона ще не охолола після застосування).
Посуд з тефлоновим покриттям. Та сама, яка «завжди мислить про вас». Продукти на ній не пригоряють і вимагають ще найменшої кількості жирів. Однак тефлон – це полімер, який при температурі від 300 градусів розкладається, виділяючи шкідливі продукти хімічної реакції в підготовляв їжу. Тому «розпалювати її до червоного» для приготування тих же самих млинців або оладок не рекомендується. Також не можна скористатися посудом, в якій тефлонове покриття частково зіпсовано (подряпини, тріщини).
Пластмасовий посуд. Незважаючи на те, що зараз з пластмаси роблять навіть посуд для немовлят (пляшечки для харчування, поїльника і т.п.), питання «який посуд краще» відносно неї є коректним. Будь-яку пластиковий посуд треба застосовувати якомога рідше, в разі крайньої необхідності і недовго. Найбільш небезпечною лікарі вважають меламиновую посуд, яку просто розпізнати по дивовижної легкості і багатства «кислотних» кольорів. Її застосовувати взагалі не варто. Що стосується інших різновидів пластмасового посуду варто відштовхуватися від маркування:
маркування РР (або трикутник з цифрою 5) – посуд з поліпропілену, яку можна використовувати для гарячої їжі і напітковмаркіровка PVC (або трикутник з цифрою 3) – посуд з полівінілхлориду категорично непридатна для зберігання в ній едимаркіровка PS (або трикутник з цифрою 6) – посуд з полістиролу, яку можна використовувати лише для прохолодною їжі і напоїв.