08 Сентября 2012

Вино з сливових плодів почали робити в Китаї багато століть тому. Старовинні технології дійшли до нашого часу практично в первозданному вигляді. М’яке вино зі слив сьогодні дуже цінується не тільки на Сході, але і по всьому світу. Воно дуже ароматне і легке, з ніжно-золотистим кольором і насиченим смаком – солодким, фруктовим, з відтінком мигдалю.

Популярні технології

Китайське сливове вино готують із зрілих плодів, які наполягають на фруктовому спирті і цукрі. Для того щоб надати вину певний відтінок, в процесі настоювання в сусло додають листя перилли, мед, а іноді і листя чаю.

Найпопулярнішим китайським сливовим вином є Юкіхіме. Його виробляють за досить складною технологією. Стиглі плоди поміщають в ємність і заливають шоху – дуже міцним напоєм з Японії. Потім туди засипають фруктовий цукор і, щодня помішуючи, настоюють протягом року. Помішують для того, щоб вино в майбутньому вийшло однорідним. Після завершення настоювання вино фільтрується. До того моменту воно має близько двадцяти градусів міцності. Таке вино зберігається близько п’яти років, протягом яких розбавляється за допомогою свіжого сливового соку, ще раз проходить фільтрацію і розливається в пляшки.

З слив виробляють біле і червоне вино. Завдяки великому вмісту цукру і середнього рівня кислотності зі слив виходить гарне столове вино. З усього розмаїття сортів для виноробства більш придатні жовті види і сорт мірабель. З жовтих слив виходить ароматне і солодке вино, а з мірабель – легкі столові вина. Готове вино з жовтих сортів слив має золотистий колір і смак паленого цукру.
Приготування вина зі слив має деякі особливості:

  • для вина необхідно брати тільки стиглі плоди
  • кісточки потрібно обов’язково видаляти, так як їх наявність надає вину гіркуватий присмак
  • сливове вино освітлюється штучним шляхом, щоб не було каламутності

Для вина зі слив сьогодні намагаються використовувати і плоди, схожі з «угорками», причому цілком успішно. Непридатними є тільки сливи, мають низьку кислотність і дуже простий смак. Десертні вина зі слив володіють м’яким і гармонійним смаком. У зв’язку з тим, що плоди сливи занадто погано віддають сік, їх перед виготовленням вина потрібно додатково обробляти. Вино зі слив підлягає освітленню, і при тривалому зберіганні воно значно покращує свої смакові якості.

Як не помилитися з вибором

Для приготування сливового вина частіше використовують китайську сливу. Її плоди мають в своєму складі багато корисних речовин і широко використовуються крім виноробства ще і в медицині. У китайській зливі міститься велика кількість мінералів і фруктових кислот, а вино з неї має властивості знімати втому і покращувати обмін речовин. Так що вибір на користь китайського вина цілком виправданий.

Вибираючи сливове вино в магазині, варто уважно читати етикетки. Всі інгредієнти повинні бути натуральними, нехай таке вино і коштує помітно дорожче. Серед усього асортименту сливових вин, представлених на продуктовому ринку кожної країни, зустрічаються натуральні і ненатуральні вина. Штучне вино виготовляється з дешевої сировини з додаванням фарбників, ароматизаторів та консервантів. Потрібно просто завжди пам’ятати про те, що сливове вино хорошої якості коштує чимало. При виборі вина необхідно звертати увагу на ім’я виробника. Розлив вина повинен здійснюватися безпосередньо на місці, де його виробляють.

Сливове вино часто подають до десерту. Також воно непогано поєднується з суші. Крім того, його можна використовувати при приготуванні різних коктейлів або додавати в чай. При вживанні даного вина його температура повинна бути близько семи градусів. Тому знавці не рекомендують купувати в магазині сливові вина, що зберігаються в холодильниках.

Традиція пити вино зі слив є в ресторанах Японії. Тут його подають в піалах на ніжці. А в Китаї є навіть гра, в ході якої проводиться дегустація сливового вина. Вибір припав на вино зі слив через його легкості. Нерідко тому, хто програв доводиться випити не одну чарку, і цей солодкий, але не міцний «винний компот» відмінно підходить для алкогольних розваг. Втім, це стосується не всіх сливовим винам. Існує столове вино зі слив, яке відносять до розряду найдорожчих вин в світі, і воно явно не призначене для ігор.

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code