Лікар-генетик Тім Спектор

Навколо правильного харчування ходить безліч чуток і міфів. Дієтологи твердять одне, лікарі можуть бути в корені з ними не згодні, а сусідка Таня точно знає все про їжу, причому краще за всіх.

Один за іншим продукти, традиційно присутні в нашому раціоні, визнають шкідливими: під роздачу вже потрапили молоко, хліб, м’ясо, кава, яйця та багато іншого. Створюється враження, що харчуватися можна тільки органічними овочами з грядки. Чи так це насправді? Розібратися в цьому вирішив лікар-генетик Тім Спектор. Його нова книга «Міфи про дієти», що вийшла недавно у видавництві МІФ, присвячена поширеним помилкам навколо їжі. Публікуємо деякі з них.

Відмова від жирних молочних продуктів допоможе схуднути

Вважається, що ті, хто стежить за вагою, повинні вибирати знежирені йогурти і зовсім виключити з раціону такий жирний продукт, як сир. Однак дані науки свідчать про протилежне. Жирні молочні продукти не тільки не сприяє набору ваги, а можуть навіть допомогти, якщо ви хочете скинути кілька кілограмів. Причина тому – що містяться в них мікроби, перш за все бацили молочної кислоти (лактобацили) і грибки пеницилла.

В рамках одного з досліджень, що проводилися в Іспанії, 8000 чоловік протягом 6,5 років щодня вживали жирний йогурт. Ризик ожиріння у них знизився на 40%, вони набрали м’язову масу, втративши при цьому жирову.

Небезпека знежирених йогуртів полягає в тому, що в них у величезній кількості містяться або штучні підсолоджувачі, або цукор, або концентровані солодкі фрукти – всі вони покликані компенсувати недолік смаку з кінцевому продукті. Крім того, в таких йогуртах зазвичай значно менше вітамінів і поживних речовин.

Цільні злаки викликають алергію

В останні роки набирає обертів рух, яке стверджує, що цільні злаки несуть шкоди нашому організму і викликають епідемію ожиріння.

Насправді цільнозернові продукти – одна з основ середземноморської дієти, важливе джерело пребіотиків та клітковини. Доведено, що сучасна людина споживає клітковини куди менше норми, тим більше дивним здається свідома відмова від джерел цих корисних волокон.

Прихильники відмови від зернових часто посилаються на те, що злаки прийшли в раціон наших предків «всього» 9000 років тому – а значить, людям не вистачило часу на еволюцію генів, відповідальних за їх перетравлення. Звідси алергічні реакції і запалення кишечника. Однак є докази, що людина давно пристосувався перетравлювати злакові – і відповідальний за це фермент амілаза, про який Тім Спектор докладно розповідає у своїй книзі.

Так, існує відсоток людей, які страждають непереносимістю білка, що міститься в зернових, – тобто глютену. Однак цей відсоток насправді куди менше, чим прийнято вважати, а більшості страждають на целіакію стає по-справжньому погано навіть від невеликої кількості глютену – наприклад, що міститься в соусі до страви.

Якщо ж підтвердженого діагнозу «целіакія» у вас немає, відмовлятися від цільнозернових продуктів взагалі немає ніякого сенсу.

Детокс очищає організм від токсинів

Соки і детокс – популярний в наш час спосіб скинути вагу і «поліпшити стан організму». Вважається, що поживні речовини з соку засвоюються без всяких зусиль і виганяють з нашого тіла токсини, отрути, продукти життєдіяльності клітин, та й взагалі, всякі шкідливі для здоров’я речовини. Однак що таке ці «токсини», ніхто толком не пояснює.

Більш того – немає жодного наукового дослідження, присвяченого сокової дієті. Більшість доказів її «ефективності» засноване на особистих історіях, розказаних з екранів телевізорів (або тієї ж сусідкою Танею) або простих маркетингових хитрощах – ну адже написано ж.

Овочі і фрукти – справді найкращий джерело нутрієнтів, яких не знайти в м’ясі або злаках. Однак вживати їх краще в твердому вигляді: так ми отримуємо потрібну дозу клітковини, яка, крім іншої користі, уповільнює всмоктування цукру.

Суперфуд – головне джерело корисних нутрієнтів

Завдяки міфу про Суперфуд (яких, до речі, кілька років тому ще й близько не було ні в одному середньо-статистичному продуктовому магазині) – продуктах, нібито володіють особливими корисними властивостями – харчова промисловість багатіє з кожним днем. Список Суперфуд постійно поповнюється: насіння Чіа, водорості спіруліна, ягоди годжі і асаї, паростки пшениці, киноа, масло какао. Заворожені обіцянками цілющих властивостей, ми готові платити за ці продукти цілий статок, – деколи взагалі не уявляючи, про що взагалі йде мова, – що це за продукти такі, звідки вони до нас потрапили і чому вони настільки корисні.

В реальності ж більшість «вражаючих результатів» від Суперфуд було отримано або виключно в лабораторних умовах, або на прикладі щурів, які споживали ці продукти в необмеженій кількості.

По суті, будь-який натуральний овоч чи фрукт – вже Суперфуд. Вони містять величезну кількість корисних нутрієнтів, необхідних кожному з нас, і запорука здоров’я і довголіття – просто максимальна різноманітність в їжі продуктів, природних для нашої смуги проживання.

М’ясо шкідливо для організму

Тут, в принципі, з одного боку можна навіть погодитися. Доводи прихильників вегетаріанства на перший погляд звучать здраво і осмислено і їх точка зору цілком з’ясовна: через надмірне споживання м’яса страждають тварини і посилюється ситуація з глобальним потеплінням.

Виробництво м’яса та молока дійсно генерує п’яту частину парникових газів, згубних для клімату. Тому скоротити споживання м’яса нам дійсно варто. Але не відмовлятися від нього зовсім. Головний аргумент на користь споживання м’яса – це зміст в ньому легкодоступних поживних речовин. Наприклад, цинк, залізо і вітамін В12 майже неможливо отримати з овочевих страв, і саме дефіцит цих речовин найчастіше зустрічається у вегетаріанців.

Трохи статистичної інформації

Дослідження зафіксували зниження захворюваності на рак (до 40% за останні 15 років) і хворобами серця (на 20%) у тих, хто скоротив споживання м’яса.

Однак разом з тим у випробовуваних спостерігалося зростання інших захворювань, наприклад інсультів.

Вихід є завжди – залишити м’ясо в раціоні, віддавати перевагу легким і легко переробляється сортам м’яса, наприклад, м’яса птиці і влаштовувати собі хоча б один вегетаріанський день в тиждень, а краще два.

За матеріалами книги «Міфи про дієти»

Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов’язкове!

Дорогі наші читачі. Будь ласка, якщо Вам подобається наш сайт, послухати відгуки щодо оцінку на нього в Яндексі. Відгуки на жіночий сайт Ви можете написати на своїй Публічної сторінці і в яндекс.браузер.

Добрі новини: у нашого сайту вже є відмінні відгуки, подивитися їх завжди можна в адресному рядку яндекс.браузер: там вказано їх загальна кількість і "якість". Ми дуже сподіваємося, що Ваш відгук буде прикрашати адресний рядок браузера – будь ласка, не проходьте повз. Допоможіть нам стати краще! Ми всіх Вас дуже любимо, бажаємо Вам міцного здоров’я, багато радості в житті і щастя!

Інформація в даній статті носить ознайомчий, а не рекомендаційний характер. Будь ласка, не займайтеся самолікуванням, обов’язково консультуйтеся з фахівцем.

Leave a comment

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code