Білки, жири і вуглеводи є найбільш важливі джерела енергії в раціоні харчування людини. Однак якщо перші вважаються абсолютно корисними, то інші, згідно загальноприйнятій думці, несуть реальну загрозу для нашого з вами здоров’я. Особливо небезпечні і шкідливі для здоров’я вуглеводи, причому, не всі, а належать до групи швидких або простих. Наша стаття допоможе розібратися в тому, чи дійсно швидкі вуглеводи так шкідливі, як їх позиціонують, і які саме продукти харчування наділила ними природа.
Які вуглеводи відносяться до швидких
Швидкими вуглеводами називають хімічні з’єднання, що складаються з однієї (моносахариди) або двох (дисахариди) молекул. Характерне їх властивість: нудотний смак, активне розщеплення на складові і швидке всмоктування в кров. Утилізація простих цукрів організмом здійснюється теж в короткі терміни.
Що таке моносахариди
До швидких вуглеводів, моносахаридів, належать такі сполуки: глюкоза, фруктоза і галактоза. Всі ці прості вуглеводи здатні переходити в жир, однак другий з вищевказаного списку досяг успіху в цій справі краще за інших. Але зате фруктоза в порівнянні з іншими швидкими вуглеводами менше відкладається про запас, здійснюючи перехід в глікоген, який концентрується в печінці.
Чим може похвалитися глюкоза? Вона чудово справляється з обов’язком постачання енергією людського організму. Крім того, отримання нами даного моносахарида відбувається в результаті ласощі продуктами з повільними вуглеводами в складі. Пояснення цьому є просте: повільні цукру в результаті процесу травлення розщеплюються на елементарні складові, яким і є глюкоза.
Якщо говорити про галактози, то вона є ніщо інше, як структурна одиниця молочного цукру лактози нарівні з глюкозою. Іншими словами, утворюється даний швидкий вуглевод завдяки розпаду моносахарида, а здійснюється ця реакція за участю ферменту лактази. Організм деяких людей не здатний виробляти вказане ферментное речовина – в цьому випадку можна говорити про неможливість переробки і засвоєння галактози.
дисахариди
Тепер перейдемо до огляду властивостей швидких вуглеводів дисахаридов: сахарози, мальтози, лактози.
Сахароза носить звання самого солодкого дисахарида, і до того ж, цілком заслужено, бо не поступається за інтенсивністю цього смакового якості навіть глюкози. Саме з сахарози майже на 100% складається цукор пісок. Вона дає нам велику кількість енергії, але сприяє і досить швидкій появі на тілі жирових відкладень – звичайно, якщо їсти містять простий вуглевод ласощі часто і регулярно.
Мальтоза містить залишки глюкози. Інша назва швидкого вуглеводу – солодовий цукор. Він без проблем засвоюється організмом людини, має здатність повністю розчинятися у воді. Смак мальтози, зрозуміло, солодкий, і, до того ж, дуже насичений. Дисахарид входить до складу різних дієтичних продуктів, тому що набагато корисніше своїх побратимів. В живих організмах він утворюється в результаті реакції ферментативного розщеплення запасающих складних вуглеводів: глікогену і крохмалю.
Що таке лактоза, ви вже знаєте – це молочний цукор. Його молекули складаються із залишків інших швидких вуглеводів, вже теж відомих вам: галактози і глюкози. Промислове отримання дисахарида відбувається з молочної сироватки. Засвоюваність цього з’єднання організмом людини дуже висока, проте не всі можуть вживати його. Деякі люди страждають вродженою чи набутою непереносимістю молочного цукру.
Зміст в продуктах харчування швидких вуглеводів, і зокрема, глюкози, закладено в поняття глікемічного індексу. Але не думайте, що все ласощі з високим показником ГІ мають настільки ж значну калорійність. Часто величина цих двох параметрів не збігаються. Що стосується безпосередньо швидких вуглеводів, то для них в основному характерні середні і високі значення глікемічного індексу. Як наслідок, багата ними їжа не може вважатися дієтичної.
Якої шкоди для організму
У продуктах, які людині дає природа, моно- і дисахаридів міститься вкрай мало. Тому вони не здатні завдати здоров’ю будь-якої шкоди. Цей «недолік» виправила харчова промисловість, яка випускає безліч напханих швидкими вуглеводами ласощів, і попит на них сьогодні досить великий. Як наслідок, зростає і рівень небезпеки швидких вуглеводів для організму. При цьому, найбільшу шкоду ці речовини несуть для людей, які ведуть пасивний спосіб життя. Якщо в таких умовах споживати прості цукри часто і без міри, нічим хорошим для здоров’я це не скінчиться.
Як уже згадувалося вище, швидкі вуглеводи практично миттєво засвоюються організмом. Наслідком цього є стрибок вгору рівня глюкози. В результаті ласунка відчуває прилив сил і енергії, підйом настрою. Крім того, поглинання швидких вуглеводів провокує потужний викид гормону інсуліну. Останній впливає на глюкозу, і зміст тієї в крові зменшується. Куди ж дівається даний моносахарид? Відповідь проста: переходить в жирові відкладення. Крім того, нерідко рівень глюкози падає нижче норми і провокує виникнення стану під назвою «вуглеводний голод».
Неповний перелік захворювань через швидких вуглеводів
Якщо людина не вирветься з описаного замкнутого кола, рано чи пізно він стане жертвою ожиріння. Крім усього іншого, можуть дати знати про себе цукровий діабет, інфаркт міокарда, інсульт, атеросклероз, ну, або, принаймні, зростає ризик розвитку перелічених захворювань і інших серйозних проблем в роботі органів серцево-судинної системи.
Список продуктів швидких вуглеводів
Швидкі вуглеводи можна виявити у великій кількості продуктів харчування. За рівнем їх змісту лідирує, перш за все, цукор пісок (буряковий, коричневий, тростинний): 99% його складає сахароза. На одній з цими ласощами ступені за змістом швидких вуглеводів знаходяться домашні та кондитерські солодощі: плодово-ягідний джем, варення, джем, будь-яка випічка (булочки, пиріжки, печиво, вафлі, пряники та ін.), Морозиво, згущене молоко, шоколад, цукерки . З напоїв багаті простими вуглеводами солодка газована вода і концентровані ягідні і фруктові соки.
Солодкі овочі з плодами і ягодами також служать джерелом швидких вуглеводів. Найбільш яскраві представники цієї групи: гарбуз, морква, картопля (відварна, в «мундирі» і смажений), буряк, кавун, диня, ківі, абрикоси, ананас, банан, персики, виноград. Знайшлося місце для швидких вуглеводів в злаках і їх похідних. Особливо багато цих органічних сполук в рисі, пшениці (у тому числі, в манній крупі), жита.
Джерелами мальтози є пиво і апельсин. Лактоза присутня в будь-яких видах кисломолочної продукції і, власне, молоці, як і галактоза. Зазначені вище фрукти, овочі і мед – скарбниці фруктози. Глюкоза є складову винограду, моркви, кукурудзи (в тому числі, попкорна) і різноманітних ягід.
Їжте тільки натуральні продукти з швидкими вуглеводами, знаючи міру, і ваше здоров’я буде в повному порядку!
Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на жіночий сайт www.inmoment.ru обов’язкове!
Дорогі наші читачі. Будь ласка, якщо Вам подобається наш сайт, послухати відгуки щодо оцінку на нього в Яндексі. Відгуки на жіночий сайт Ви можете написати на своїй Публічної сторінці і в яндекс.браузер.
Добрі новини: у нашого сайту вже є відмінні відгуки, подивитися їх завжди можна в адресному рядку яндекс.браузер: там вказано їх загальна кількість і "якість". Ми дуже сподіваємося, що Ваш відгук буде прикрашати адресний рядок браузера – будь ласка, не проходьте повз. Допоможіть нам стати краще! Ми всіх Вас дуже любимо, бажаємо Вам міцного здоров’я, багато радості в житті і щастя!
Інформація в даній статті носить ознайомчий, а не рекомендаційний характер. Будь ласка, не займайтеся самолікуванням, обов’язково консультуйтеся з фахівцем.